Ons nieuwe milieu-engagement bestaat uit het duurzaam beheren van het bemalingswater van onze site van Clypot.
Wat betekent « bemalingswater » precies?
Zoals u weet, dringt regenwater door in de bodem en vormt het er grondwatervoorraden. Het uitbaten van een mijn of steengroeve zoals de onze legt deze reservoirs bloot. Het water moet afgevoerd worden voordat de ontginning van de blokken arduin van start kan gaan.
Dit zogenaamde bemalingswater is dus het water dat wordt afgevoerd via een technische installatie zodat de steengroeve droog ontgonnen kan worden.
Aanzet tot het project
Doorgaans wordt dit bemalingswater opgepompt en in waterlopen geloosd. Wallonië wordt terecht beschouwd als het waterreservoir van het hele land. Toch moeten we zorgvuldig met deze grondwatervoorraden omspringen, zodat ze niet in gevaar komen.
Om die bronnen duurzamer te beheren hebben we, samen met onze partner CCB, de Société wallonne des eaux (SWDE) en de Intercommunale de Développement Economique et d’Aménagement (IDEA) beslist om ze te benutten. Het water dat op de site van Clypot wordt opgepompt, wordt niet langer in rivieren geloosd, maar opnieuw naar het distributienetwerk van de SWDE vervoerd (voor gezinnen en de industrie), via het waterzuiveringsstation in de Rue de Neufvilles.
Hoe transformeren we dit water in drinkwater ?
- Het water wordt opgepompt via een perifere put. Dankzij deze put, die geboord wordt voordat de ontginning van start gaat, kunnen we het water oppompen en de hoeveelheid bemalingswater in de steengroeve beperken.
- Het water wordt naar een spaarbekken op de site van Clypot gebracht. Als er technische problemen zouden opduiken, dan zorgt dit bekken ervoor dat de toevoer naar het waterzuiveringsstation vier uur lang gegarandeerd is.
- Verbindingsleidingen met een diameter van 400 mm vervoeren dit water van het spaarbekken naar het waterzuiveringsstation van Neufvilles. En daar wordt het onbehandelde water omgevormd tot drinkwater. Ongewenste stoffen zoals ijzer en mangaan, die van nature aanwezig zijn in grondwater, worden verwijderd.
200 000 liter/uur
Het project werd in 2011 gelanceerd en in 2021 opgeleverd.
Dankzij dit beleid voor duurzaam waterbeheer kunnen we nu bijna 200 m³ water per uur verwerken, ofwel 200 000 liter per uur.
De nieuwe installatie biedt een reële ecologische meerwaarde voor de streek. Dankzij deze nieuwe bron voor watertoevoer wordt de watervoorziening betrouwbaarder en moet er minder water uit de reservoirs verdwijnen. Het Waalse gewest vraagt de SWDE immers om het bemalingswater dat steengroeves ter beschikking hebben, te verwerken. Op die manier wordt de waterwinning gestroomlijnd en worden de reservoirs minder zwaar belast.